Siirry pääsisältöön

Novelli Lauttasaaresta: Perämoottori

Kirjoitan mielelläni tarinoita. Tässä eräs, joka tapahtuu Lauttasaaressa. Luin tekstin myös podcastiin




PERÄMOOTTORI

Kevät oli tullut hieman liian aikaisin. Jo toukokuussa kukkivat omenapuut ja lämpötila nousi useana päivänä yli hellerajan. Ei sellainen nyt oikein suomalaiselle passaa. Mökilläkin oli hyttysiä niin paljon, ettei ulkona pystynyt liikkumaan. Mihin tässä oikein ollaan menossa?

Ja se venekin piti saada huollettua. Tai lähinnä kai perämoottori. Se ei lähde käyntiin enää niin helposti. Appiukon aikana kaikki mökillä oli viimeisen päälle viritettyä, mutta nyt vastuu koneista ja laitteista näyttää siirtyneen minulle. Mutta miten minä näistä veneasioista voisin tietää, kun en ole koskaan vesillä liikkunut?

Mutta eihän se nyt ole kuin perämoottori. Ihan tavallinen viiden hevosvoiman Mercury. Sillä pääsee viisi henkilöä hitaasti mutta varmasti järven yli saareen. Viime kesänä se alkoi temppuilla, joten se on nyt tuotu kaupunkiin. Huolto sille pitää saada.

Missä noita oikein huolletaan? Ja mitä sellaisesta pitää maksaa? Kallista lystiä ainakin tuntuu olevan, tavallinen keväthuolto yli satasen. Eikö nyt joku tuttu osaisi tehdä, ettei tarvitse maksaa kiskurihintoja? Eipä ole sellaisia tuttuja. Enää ei kesämökkeily taida olla muodissa. Tai sitten ihmisillä on vain niin paljon rahaa, että ostavat kalliita laitteita, joita ei tarvitse huoltaa koskaan. Sellainen sopisi kyllä minullekin. Mutta rahaa ei minulle vaan ole siunaantunut. Ehkä sitten joskus, jonain vuonna.

Onneksi on netti. Löysin vertailusivuston, jonka mukaan halvimmalla tekee joku lauttasaarelainen firma. Katuosoitekin herätti heti luottamuksen, Veneentekijäntie. Hinta oli alle puolet siitä, mitä muut pyysivät. Tuossa firmassa tunnuttiin ymmärtävän asiakasta. Ei kukaan halua maksaa vanhan perämoottorin perushuollosta kahtasataa euroa. Tämä firma pyysi alle satasen.

Viikko sitten vein moottorin Lauttasaareen. Veneentekijäntiellä oli vaikka kuinka paljon alan yrityksiä. Suurin osa myi uusia veneitä, toiset olivat keskittyneet veneilyasuihin. Yhden näytteikkunassa oli skootteri. Kai sellaisen voi ottaa mukaan isoon purjeveneeseen, että pääsee sitten satamassa hyvin liikkumaan. Meidän pikkuinen paatti ei varmaan edes pysyisi pinnalla, jos sinne raahattaisiin tuollaisia vehkeitä. Muutama ruokakassi ja pari pulskaa matkustajaa saavat sen kulkemaan jo huolestuttavan syvällä.

Nettivertailussa pärjännyt firma löytyi vasta pienen etsiskelyn jälkeen. Sisäänkäynti oli pihan puolella, ja sinne pääsi vain verkkoaidassa olevan portin kautta. Firman nimi oli pienessä kyltissä oven vieressä. Avasin oven ja astuin käytävään. Sen päässä kajasti valoa.

Myymälätila oli pieni mutta viihtyisä. Avoimesta ovesta näkyi takatilaan, jota ilmeisesti juuri siivottiin. Vanha perämoottorinromu työnnettiin luukusta ulos. Römähdys täräytti lattiaa. Öljy tuoksui, kuten näissä paikoissa varmaan pitääkin. Pian myymälään löntysteli leveäkasvoinen mies, jolla oli päällään liian pieni t-paita. Vatsa roikkui housunkauluksen päällä. Vasen käsi oli tatuoitu täyteen sinisiä kuvioita.

— Mitäs teille?
— Perämoottori pitäis saada huoltoon.
  Mies kurkisteli taakseni.
  — Missäs se moottori on? Taskussa vai?
  — Heh heh, ei kun en jaksanut kantaa sitä. Se on autossa.
  — Otetaan noi kärryt, niin saadaan se tänne.
  — Jaa tuota, haluaisin ensin tarkistaa, että pitäähän se hinta paikkansa, joka netissä kerrottiin.
  — No hinta riippuu tietysti vehkeen mallista. Isot koneet maksaa enemmän.
  — Joo, se on vaan tollainen viisiheppanen Mercury. Alle satasen pitäis nettisivujen mukaan saada teiltä perushuolto.
  — Eiköhän se sillä lähde.
  Mies otti ovensuusta kärryt, joiden kanssa haimme sitten moottorin korjaamoon sisälle.
  — Miltä näyttää? kysyin. Siis pitääkö se hinta paikkansa?
  — Kyllä se oli ihan passeli arvio, mies vastasi. Tää on valmis viikon kuluttua.

Sain mukaani punaisen lapun, johon oli kirjattu koneen merkki, päivämäärä ja allekirjoituksena miehen tekemä hätäinen söherö. Lapun toisella puolella oli firman nimi ja sen alla isolla teksti: NOUDETTAVA LIIKKEESTÄ ja sitten noutopäivämäärä, jonka mies oli sutannut yhtä sotkuisella käsialalla kuin oman nimensä.

Nyt on viikko kulunut. Suomessa on kärvistelty poikkeuksellisen kuumassa toukokuussa. Töissä on ollut rankkaa enkä todellakaan ole jaksanut ajatella perämoottoreita. Onneksi ei ole tarvinnutkaan. Onhan huoltofirmat keksitty. Tänään olen varautunut hakemaan moottorin Lauttasaaresta. Suojasin auton takakontin jo valmiiksi pressulla. Aina niistä kuitenkin valuu jotain.

Lauttasaaren teollisuusalue on kuihtunut vuosien varrella. Kävin täällä joskus lapsena ja silloin lähistöllä oli ties mitä tupakkatehtaita ja venäläisten autojen kauppoja. Nyt on jäljellä enää veneiden myyntiin erikoistuneita liikkeitä. Huoltofirmat tuntuvat piilottelevan venekauppojen takana. On vaikea löytää tuttua metalliporttia.

Takahuoneessa näyttää olevan menossa taas siivousoperaatio, kun astun sisään. Sama vatsakas mies tulee palvelemaan. Nyt hänellä on päällään paita, jossa on ruusun kuva. Ojennan lapun miehelle.

— Mulla on täällä Mercury huollossa.
  Mies ottaa lapun kouraansa, kääntää sen ympäri, ja ojentaa sitten takaisin. Hän ei tee elettäkään hakeakseen moottoria.
  — Niin siis, eikö se ole vielä valmis? kysyn hieman hämilläni.
  — Se oli eilen, mies vastaa.
  — No hyvä, sitä minäkin, sanon.

Mutta mies ei vieläkään mene hakemaan moottoriani. Hän katsoo minua kuin ihmetellen, että vielä olen täällä.
  — Se oli siis valmis jo eilen, hän jatkaa, kun ei pääse minusta millään eroon. Se olis pitänyt hakea silloin.
  — Mutta minähän tulin tänään. Olen nyt valmis viemään sen pois. Eilen en ehtinyt, kun oli töissä kiireitä. Voin maksaa vaikka ylimääräistä.
  — Ei me voida säilyttää täällä asiakkaiden töitä loputtomiin. Pienet tilat. Säästetään kuluissa. Lapussa luki, että olis pitänyt hakea eilen. Noutamattomat työt kipataan tuonne takapihalle. Voit käydä penkomassa sitä kasaa. Siellä se on muiden joukossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soolokonsertti Lauttasaaren kirkossa

Pidin juhannuksen alla Lauttasaaren kirkossa soolokonsertin, sunnuntaina 17.6. 2018  Konsertissa esitin improvisoitua musiikkia. Lauloin, soitin pianoa sekä huilua.   Konsertissa esitin kolmen vartin ajan improvisoitua musiikkia laulaen, huilulla ja pianoa. Johanna Venho kirjoitti Kirkko ja kaupunki -lehteen konsertistani kauniisti, teksti löytyy  täältä , Yleisöä oli parikymmentä, mikä oli ihan mukava määrä. Ei näyttänyt mitenkään tyhjältä. Yleisö piti kuulemastaan, sillä useita tuttuja tuli konsertin jälkeen kiittämään minua. Johanna Venhon artikkeli Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnissa lämmitti jälkeenpäin. Seurakunnan kanttori, Marjukka Andersson, oli ollut ovella vastaanottamassa kiitoksia. Hänkin vaikutti tyytyväiseltä konserttiin. VIDEO KONSERTIN HARJOITUKSISTA LAUTTASAAREN KIRKOSSA MUSIIKILLINEN SISÄLTÖ Aluksi lauloin muutaman sävelen pituisia melodioita sekä kokeilin myös pelkkiä äännähdyksiä. Tämän avulla kirkkosalin akustiikka tuli esille. Sitten jätin so

Lepakot pönttöön

Kesämökillä on ollut ongelmana lepakot, jotka majoittuvat kesäisin talon ulkoverhouksen alle. Niitä ei oikein saa hätistellä eikä niitä kovin helpolla edes pystyisi pakottamaan siirtymään itse valitsemastaan kolosta. Asiantuntijat suosittelevat kunnollisen pöntön rakentamista lähistölle, sellaiseen paikkaan, missä niistä ei ole haittaa. Rakensin siis pöntön kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Seikkaperäiset piirustukset löysin Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Ensikertalaiselta työ vei aika paljon aikaa, mutta lopulta olin ylpeä saavutuksestani.  Siellä se pönttö nyt odottaa kevättä, kun lepakot siirtyvät talvipesästään taas kohti mökkiä. Jospa ne tällä kertaa valitsisivat uuden pöntön, että saamme nauttia aamukahvit rauhassa ilman pikku ötököiden rapistelua hirsiseinän takana. Ohjeen mukaan pönttö kannattaa sijoittaa auringonpaisteiselle seinälle, mahdollisimman korkealle,  yli kolmeen metriin. Meidän mökissämme korkeus ei aivan riittänyt. Ohjeen mukaan pönttö olisi pitänyt m

Koneen säätiö muutti Lauttasaaren kartanoon

Kesäkuussa 2018 osallistuin Lauttasaaren kartanossa kesän avajaisiin. Tapahtuman yhteydessä kävin haastattelemassa Koneen säätiön johtajaa Anna Talasniemeä. Podcastin voi kuunnella alta. Suora linkki on tässä . Koneen säätiö kunnosti pitkään tyhjänä seisseen Lauttasaaren kartanon omaan käyttöönsä pieteetillä. Kesäkuun alussa säätiö järjesti kesän avajaiset ja kutsui kaikki lauttasaarelaiset tutustumaan taloon. Itse osallistuin avajaispäivänä taiteilija Leena Kelan performanssiin, jossa oli teemana erilaiset matot ja niiden rooli ihmisten arkipäivässä. Leena Kela oli koonnut ryhmän ja osallistui myös itse esitykseen. Jokainen esiintyjä toi esiin oman suhteensa, niin siis mattoihin, aivan tavallisiin  mattoihin. Itse kääriydyin salin kulmauksessa räsymattoon, joka oli kiinnitetty oven rakoon, niin että se pysyi vaakasuorassa asennossa. Kääriytymiseni sulki ajoittain sisäänkäynnin saliin, mikä Leena Kelan mielestä oli performanssiesityksen kannalta oikein sopivaa.